Катица Јанева во друштво со жените кои ја менуваат Источна Европа

by fokus

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева се најде на листата составена од највлијателните жени кои што ја менуваат Источна Европа.

Листата со имињата и податоците на дваесетиедна жена, од повеќе европски земји е обајвена во германскот медиум „Остпол“, по повод празникот Осми Март, а покрај Јанева, како највлијателни жени се прогласени и новинарки, активистки и жени борци за човекови права од Босна и Херцеговина, Хрватска, Бугарија, Грција, Косово, Полска, Русија, Србија и други.

„Катица Јанева беше обвинител во мал град во Јужна Македонија, а сега е најпопуларната жена во Македонија. Како шеф на СЈО, таа се соочува со предизвикот да гони високи официјални лица, вклучувајќи го и поранешниот премиер Никола Груевски. Таа ја прифати работата, кога малкумина беа спремни да го преземат нејзиниот ризик.

Нејзина задача е да донесе правда за македонските граѓани, кои што беа жртви со децении на клептократски лидери и нивните арамски банди кои беа функционери и директори на компании. Оваа работа да ја работи жена, во земја која што сеуште се бори со силни стереотипи за жените, е значаен знак’’ – се вели во текстот посветен на Јанева во „Остпол“.

Вики Клинчарова

Поврзани новости