Додворувањето кон ДПМНЕ станува мачно

Инсистирањето на Заев да ги одоброволи пратениците од опозицијата преку изјави кои имплицираат нечесни методи да се дојде до таа цел, не прави неквалификувани...

Референдумот во Македонија – судир на генерации

Пишува: Иво Рангеловиќ Неколку дена пред референдумот, моќта за расудување кај просечниот Македонец е замајана од една масовна хипноза која зазема облик на ништо повеќе...

На 30-ти септември: Донесете одлука базирана на факти, а не на...

Не се работи за Заев или за Мицковски, туку за вас лично. Не дали сте за САД или Русија туку колку сте заинтересирани за...

Наместо апел за излегување на референдум: Не, овој народ не е...

Пишува х. Сулејман еф. Реџепи Изминатиов месец, од нај високите европски и американски политички личности и инстанци стигна отворена подршка за Македонија, и се понуди...

Држава без народ – како џамија без џемат

Многу партијски книшки а многу малку работни места, многу дипломи и многу долги редови пред Заводот за Запослување, многу надежи и многу разочарувања, многу...

ПРИРАЧНИК ЗА СЛЕП НАРОД (Camasutra Maedonica)

Пишува: Агим Јонуз Како не разбира никој дека референдумот е веќе пројден! Ајде кажите ми кој има ‘‘ г‘с ‘‘ да заебе се она што...

За нештата да станат појасни: „Фокус“ се продава…ама низ трафиките!

Пишува: Јадранка КОСТОВА Има еден занимлив „мејд ин Маседонија“ феномен. Ќе се објават документи кои „смрдат“ на корупција, ќе се обнародат аудио снимки од кои...

Омраза

Пишува х. Сулејман еф. Реџепи Велат дека човекот што не размислува е глупав, додека пак тој што размислува многу, е несреќен. Оваа изрека секако има...

Долга магарица и мрест на амеби

( CAMASUTRA MACEDONICA ) пишува: Агим Јонуз Тачно ме заболе дали некој ке ме нарече хејтер или дека овој вокабулар не е културен, се додека не...

Made in Macedonia

Пишува: Ида Протугер (Колумната е објавена во весникот “Дневник” во јуни 2009 година) Антички или словенски? Дебатата околу нашите корени што интензивно се води последнава...

Последниот говор на Иванов за Илинден и неговата ретроградност

Изгледа претседателот кој една деценија молчеше, има намера последната година од својот мандат да прозбори и да направи штета од несогледливи размери. Вчерашниот говор...

Илинден 2018: Единство во плурализам

Што е тоа што го обединува народот на едно демократско општество во прифаќање драматични промени со кои не се согласуваат? Историјата? Сигурно не. Пишува: Денко...

Илинден има економска природа

Пишува: Венко Глигоров Општествата и државите што се формирале во историјата го правеле тоа исклучиво од економска природа. "Кога степенот на производните сили ќе ги...

Време е да се исчисти “каколот од пченицата”

Пишува: Ида Протугер Вељковиќ Не сум вознемирен што ме излажа туку затоа што отсега нема да можам да ти верувам. Овој цитат од Ниче во...

Крадат ама (без да) градат

Пишува: Венко Глигоров Неодамнешната изјава на Премиерот не ме остави само мене рамнодушен. Имено, со зачудување проследивме како за последните афери (скандали) Премиерот објаснува во...

Одговорноста треба да има име и презиме

Реставрација на довербата, но и на вредностите е особено важна во овој период пред референдумот каде ние како граѓани ќе треба да се согласиме...

АРХИВА Дали најпосле е јасно, за што преговараме со Грците?

Текстот е објавен во 2008 година во неделникот „Фокус“ во бројот 691 Пишувал: Никола МЛАДЕНОВ Повторно сме во ,деликатна, фаза од преговор- ите со Грција за...

ШТО СЕ ТРЕСЕ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН (северно од Јужна Македонија)

Пишува: Агим ЈОНУЗ Нешто народов не ми е баш ‘‘спектакуларно среќен‘‘, иако по сите мерила на логиката ( вклучувајки ме и мене нели) би требало...

Поделено општество. Како да се оправиме?

Поделено општество. Се чини највеќе од каприци и од  нашиот познат инат како и "да му умре козата на комшијата". Колку што можам да приметам,...

Да се биде „предавник“ или не

Делуваше синоќа како да славиме пораз. Мислам дека и музичарите така се чувствуваа. Бев во Градски парк и прво нешто што сфатив е дека...

Најнови вести

НАЈПОПУЛАРНИ