Шумарите „културњаци“ избираат поглавици!

Иако претседателските избори паѓаат во сенката на непрогласените предвремени избори, тие, сепак, можат да бидат важен момент во историјата за тоа дали земјава ќе избере претседател или поглавица.

Со прстот в уста

Како да изградиме праведно општество и подобра иднина ако голем дел од нас се „неопределени“ и сложно им покажуваат среден прст на сите опции, чекајќи ја вистинската, што, за жал, ја нема? Можеби ним им одговара да „не брануваат“ за да не им влезе во уста изметот во кој сме до гуша заглавени!?

Отпорот на Босна се слуша до небото!

Социјалните протести во БиХ се крик на граѓаните за функционална држава, која би се фатила со двата најголеми проблема што ги чувствуваат и Бошњаците, и Србите, и Хрватите, а тоа се невработеноста и сиромаштијата. Зад овие барања на демонстрантите стојат граѓани од сите три етнички заедници.

„Туку-така бојкот“ на „ни ваму, ни таму“ избори

Изборите ќе бидат со непроверено прочистен избирачки список, во земја со неспроведен попис, во еден процес кој ќе го обезбедува полицијата, во која еден од најголемите функционери, шефот на разузнавањето, спротивно на законите, е партиски функционер. Е, па, споредено со ова, еци-пеци-пец е пофер игра.

Народот е гол

Сивата и црната се нашиот модерен општествен тренд. На други места тие значат криза, конзервативен пристап ‒ за другите бои да не бодат очи. Кај нас тие ја покриваат нашата посрамена духовна голотија.

Ни СДСМ на кланица, ни Груевски ќе куртли, ни бутур

Врз Рубин Ивановски, активист на СДСМ исклучително активен на социјалните мрежи, во последниов период беа упатени грст навреди поради неговите ставови и видувања околу победата над Груевски на парламентарни избори па тој во колумна им одговора на неговите критичари.

Македонија воведе ново државно уредување

Суспендирањето на Уставот и законите ни се случуваат премногу често за крстот во Аеродром да биде преседан. Понижувањето и насилието станаа секојдневие во мизерните ни животи. И никој не го праша народот. Пак!

Никогаш не е готово

Секогаш кога ќе се случи нешто непријатно, и кога ќе помислиме дека веќе нема надеж, и обратно, кога ќе постигнеме некој успех и ќе почнеме да веруваме дека сме ја средиле работата засекогаш, треба да се сетиме на оваа приказна, која колку што дава надеж, толку и ги руши илузиите.

Најнови вести

НАЈПОПУЛАРНИ