ТВРДИНАТА НА АПАШИТЕ ДОПРВА ЌЕ ПАЃА

Наскоро на дневен ред ќе дојдат истрагите за тоа како се злоупотребувале парите од фондовите на ЕУ. Како тогаш главниот државен финансиер во спрега со барем уште четири други државни институции приматели на пари од тие фондови, ќе одговорат на прашањата и истрагите на Брисел, зошто барем 120 милиони евра европски пари од ИПА наместо за развој на државата, завршиле за развивање на големината на одредени приватни џебови и компании?

Европа за домашна употреба…

Во Европа денес не се користат заштитените филтри во оџаците на компаниите од тешката индустрија за политичко уценување, туку за заштита на здравјето на граѓаните

Од Ќосето со камата толку се можело!

Пишува: Ана ПАНОВСКА Леле!!! Што направивме!?! А, знаете ли, драги мои, што направивме. Успеавме, како народ од дома седење, со овде-онде блага фолклористика и патетика,...

КОНТИНУИТЕТ

Пишува: Атанас Костовски За нас, но и за некогашните наши сограѓани од Гевгелија до Јесенице и од Улцин до Суботица! Спортски нешто сите заедно овој...

Мистика, политика, егзотика

Дополнителната мистика во политиката, која не се објаснува со математика, сега се објаснува со егзотика.

Реално шоу број 2

Гордана Јанкулоска е во главната улога. Таа, три деца, маж и дваесетина илјади плата. И долгиот месец пред неа. Камерата ја следи во чекор.

Етикетирањето, главно хоби во Македонија

Ниту сите новинари се Миленко, ниту сите пратеници се Амди Бајрам. Зошто не ја цениме личноста и индивидуалните квалитети туку секогаш се бара припадноста, врската? Во почитување на индивидуализмот е разликата, а не во празната демагогија на колективитетите!

„Советот на мудреците“ како смрт за преостанатиот плурализам

Како ретко кога, еден мошне важен настан помина речиси незабележливо, создавајќи впечаток дека е намерно шверцуван

За дилемата околу преодна влада – експертска или политичка?

Ако се прави експертска влада, само не ми кажувајте дека предност ќе имаат експертите-ќутолози, експертите-неутралци, експертите-ништо не гледам и не слушам и експертите-немам став!

Колумна на Арбен Гоља: Ми се гади од цинизмот и дволичноста...

Пишува: Арбен Гоља Го гледам веќе 24 дена цинизмот и дволичноста на који се засновани протестите за „Единствена Македонија", и од тоа ми се превртува...

Колективна вина или Хорхе први помилувачот.

Вчерашниот ден ме измести од мојата оска на постоење и го разбуди најмрачниот дел на гнев во мене, скоро исто како на 24-ти декември, тој црн понеделник, кога од истите овие властодршци на клоци се исфрлаа пратениците на опозицијата и новинарите од Парламентот.

„Чешмичето и гранапчето“ на Владимир Панчевски

Пишува Александар ТОРТЕВСКИ Во предметот познат во јавноста како „Ликвидација“ (во кој покрај новинарот Томислав Кежаровски) беа обвинети еден поранешен судија на Врховниот суд, еден обвинител,...

Сите – назад!

Упорните и бескомпромисните борци за човекови права, достоинство, слобода и за демократија веќе не му се потребни на народот. Не му е потребен некој што ќе му ги отвора затворените очи.

Што треба да има на ум еврокомесарот Хан?

Независно од исходот и од динамиката на разговорите за формирање преодна влада и одржувањето на предвремени парламентарни избори, факт е дека по сето она што Заев го направи, македонската политичка сцена не е иста како пред неговото појавувавање. Заев е политички лидер кој не се занимава со политика за да најде вработување или за да заработи и затоа има храброст да каже; „ако условот за оставка на Груевски и промена на овој режим е мојата оставка тоа е најмалиот проблем„.

Единствената шанса за Република Македонија

Пишува: Драган Алчинов Секому му е јасно дека изминативе предвремени парламентарни избори беа повеќе од само една обична партиска трка. Овие избори во својата суштина...

Конструктивните и деструктивните сили во чувањето на идентитетот

Ида ПРОТУГЕР ВЕЉКОВИЌ Нов поттик за решавање на спорот околу името вчера дојде и од Берлин. Тоа е добра вест за конструктивните сили кои сакаат...

Моторот ти чкрипи, Македонијо моја!

Бидејќи чинот „војвода“ е зафатен од еден поранешен опозиционер, кој стана поранешен само затоа што во изборната кампања се замислуваше како да е веќе во владејачка позиција, не остануваат многу титули слободни. Освен можеби најприкладната: јатак. Бивш командант на УЧК како јатак кај полицијата.

Грција во ЕУ и НАТО, а Македонија во Југославија – клучна...

Пишува: Венко Глигоров Се вели дека за починатите и претходниците - се' најдобро. Сепак, од анализата на активностите на нашите претходници, а посебно во последните...

ГРАЃАНСКАТА ПРОЛЕТ НА АЛБАНЦИТЕ

Колумната е објавена во неделен Фокус 1070 од 8 април 2016 Пишува: Гордана ПОПСИМОНОВА Според максимата – секое зло за добро, груевизмот со сета своја аномаличност,...

Будење’s year…

Упаѓам на профилот кај Грујо и ја пуштив апликацијата за најбитното од 2014. Се појави слика од протестот на студентите и пораката „Будење's year“. Не таа слика од Курир со 500 туку онаа од дронот со 10.000.

Најнови вести

НАЈПОПУЛАРНИ