Каталонија стана независна!

by fokus 17:06
17:06

Каталонскиот парламент попладнево прогласи независност на шпанската покраина. Парламентот ја изгласа одлуката за незавиност со 70 гласа „за“ и десет гласови „против“.

Прогласувањето независност се случи еден ден пред шпанската влада да наметне своја власт во сепаратистичкиот регион.

- Advertisements -

Шпанскиот премиер неколку часа пред гласањето на каталонскиот парламент рече дека планира да ја распушти каталонската влада, со што Мадрид би презел контрола врз тамошните институции.

Поврзани новости