Камбовски со критика дека власта не го консултирала МАНУ за новите универзитети

by fokus 14:31
14:31

Претходниот претседател на МАНУ, академик Владо Камбовски денеска изјави дека власта не ги консутирала академиците за основањето на двата нови универзитети, „Дамјан Груев“ и „Мајка Тереза“, што според него е лоша практика.

-За секој проект Министерство е должно да се обрати и да побара мислење од Академијата, а тоа не е направено. Образованието е флексибилен жив организам и пулсира според потребите на општеството, како и прилагодувањето кон квалитетот од европски и светски рамки, и поради сето тоа, секоја иницијатива за основање на јавна високообразовна или научна институција мора да биде придружена со еден сериозен проект, во кој ќе земат учество компетенетние луѓе, рече Камбовски.

- Advertisements -

Според него, отворањето на нови универзитети и се проекти кои треба да бидат усогласени со Програмата за развој на високото образование и научноистражувачката дејност, кои Собранието на Република Македонија не ги носи.

Поврзани новости