Како Груевски договараше закон за јазици и амнестија на хашките случаи?

by Фокус 14:23
14:23

Денеска во парламентот актуелно е носењето на нов закон за јазици, кој го поддржуваат владините партнери СДСМ и ДУИ, но жестоко се спротивставува опозицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Но, дел од прислушуваните разговори што ги објави Зоран Заев како опозициски лидер во 2015 година откри како тогашните коалициски партнери Никола Груевски и Али Ахмети договарале закон за јазици, но и амнестија на хашките случаи преку парламентот, по парламентарните избори во 2011 годида, пред да биде изгласан новиот владин кабинет.

- Advertising -

Еден од разговорите меѓу Груевски и тогашната координаторка на пратеничката група на ДПМНЕ, Силвана Бонева, открива како партијата што денес се спротивставува на законот тогаш сакала да ги истурка овие непопуларни закони веднаш и набрзина, за после на раат да го тераат мандатот.

Разговор помеѓу Силвана Бонева и Никола Груевски

СБ: Ало.

НГ: Ало.

СБ: Претседателе, добра вечер.

НГ: Ало, Силвана што правиш?

СБ: Читам нешто весниците, два дена не сум видела, па ги собрав сите, да видам да не испуштам нешто..

НГ: Еј Силвана, вечерва со ДУИ завршивме.

СБ: Конечно.

НГ: Конечно.

СБ: Е браво.

НГ: Е сега од утре почнува маката. Имплементација.

СБ: Имплементацијата, а!?

НГ: Да, така да наредни 7-8 дена ќе бидат тешки за нас многу. Мој избор е тоа да бидат веднаш, а не да чекаме после септември-октомври. Тоа што сме превзеле негативно да го истуркаме сега.

СБ: Веднага да биде. И најубаво, летото сега…

НГ: Веднаш, и да сме на раат после цел мандат. А?

СБ: Летото сега и после цел мандат да бидеме на раат.

НГ: Не летото, до следната недела да се заврши. После кога ќе дојде владата да се бира, тоа да е више завршена работа.

СБ: Ааа, Аха.

НГ: Владата околу 25-ти ќе се бира у Парламент. А ова да речеме од утре ќе почне, задутре да речеме. Утре ќе се поднесат, задутре ќе се дискутира.

СБ: За јазиците ќе оди?

НГ: До кај понеделник, најкасно вторник другата недела да се заврши приказната. Гласање-масање и …

СБ: Во вторник веќе имаме седница, мислам.

НГ: Да има, ама ова е сега приоритет. Ќе се поместува, ќе се прави, за да ова завршат овие.

СБ: Да де да.

НГ: Значи три закони има многу…

СБ: Да.

НГ: Што се вака за нас да речеме проблематични. Односно два закони и едно толкување.

НГ: Толкувањето е за хашките…

СБ: Мхм.

НГ: …да бидат амнестирани…

СБ: Да, да ги опфати Законот за амнестија, така ли?

НГ: Да ги опфати Законот за амнестија.

Поврзани новости