„Југохром“ доби рок од две години за воведување на еколошки стандари

by Фокус 20:04
20:04

Владата му дапушти рок од две години на „Југохром“ целосно да ги имплементира еколошките стандари, но овој тетовски комбинат за феролегури ќе мора да го преполови производството и на тој начин да емитува 50 проценти помалку штетни емисии во воздухот отколку досега.

Како што порачаа од владата, оваа одлука е во насока да воведе еколошки ред, но истовремено е доволно флексибилна и овозможува да се запази економскиот и социјалниот момент, со оглед на тоа што станува збор за индустриски капацитет кој вработува над илјада луѓе.

- Advertisements -

Ваквиот расплет доаѓа откако деновиве неколку еколошки движења организираа протести во Тетово против загадувањето на воздухот, на кои се одзваа стотици граѓани, а слично течеа настанатите и во Скопје околу челичарницата „Макстил“.

Поврзани новости