Јован Илиевски избран за судија во Стразбур

by fokus 19:01
19:01

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) го избра Јован Илиевски за судија од Македонија во Европскиот суд за човекови права, јави Телма.

Гласањето беше тајно, а во него учествуваа парламентарци од 47 земји-членки на Советот на Европа. На гласачкото ливче, освен Илиевски, беа и судиите Наташа Габер-Дамјановска и Звоимир Јанкуловски.

- Advertisements -

Претходно, по разговорите со македонските кандидати, членовите на ПССЕ со тесно мнозинство предност и даваа на судијката Гебер-Дамјановска, а  Јанкуловски не доби ни препорака од Комисијата на ППСЕ.

Поврзани новости