Јошевска-Атанасовска: Јанкуловска е поголем маж од Груевски

by Fokus

Адвокатката Сузана Јошевска Атанасовска го коментира барањето на осудената екс министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска, КПУ Идризово, каде издржува казна затвор, да го промени правилникот за и жените затворенички да имаат исти права и привилегии како и мажите. Барањето доаѓа по одлуката на Комисијата за заштита од дискриминација, која утврди дека Јанкуловска и затвореничките немаат исти права како затворениците, само бидејќи се жени.

„На Јанкулоска и е оневозможено користење на посети надвор од установата, одмор, работно ангажирање и сл., погодности кои се достапни ако си осуденик -маж.
Поддршка за овој глас за борба за еднакви права на жените, независно што доаѓа од казнено-поправна установа и што има директен интерес. Борбата за рамноправност не смее да биде ограничена во својата поддршка зависно од тоа дали ни е симпатичен оној кој за истата цел се бори. Таа треба да е апсолутна во својот корен, во основата на својата идеологија.
Јанкуловска секако, уште еднаш покажува дека е поголем маж од нејзините бивши колеги и претпоставени“, напиша адвокатката на фејсбук.

Поврзани новости