Јавното обвинителство бара мерки против сопругот на Шеќеринска, СДСМ смета дека хајката продолжува за да се покрие „Титаник“

by Фокус

Јавното обвинителство пред малку лиферуваше соопштение со кое бара одземање на патната исправа на Божидар Јанковски од Дајнерс. Во соопштението се вели дека ЈО побарало и обврска за повремено пријавување во суд.

„Постапувајќи по поднесена кривична пријава од Министерството за внатрешни работи, како и по утврдување на постоење на основано сомнение дека е сторено кривичното дело, надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Скопје поведе постапка против едно лице за сторено кривично дело – Злоупотреба на службена положба и овластување. Ценејќи дека се исполнети законските основи, до судија на предходна постапка во Основниот суд Скопје 1 – Скопје, поднесен е и Предлог за определување на Мерки на претпазливост и тоа: привремено одземање на патна исправа, односно забрана за нејзино издавање и обврска за повремено јавување во суд.

Лицето се сомничи дека злоупотребувајќи ја службената положба и овластување, како службено лице вршел закуп на станови на кој се јавува како приватен сопственик. При тоа, по вршење на закупот, просториите не биле користени од страна на друштвото што го управувал.

За наводите во сега поднесената кривична пријава, надлежното Основно јавно обвинителство – Скопје во текот на 2014 година прими Иницијатива од Државната комисија за спречување на корупција. Во тој временски период, а по наводите на Иницијативата, обвинителството не најде доволно докази за поведување постапка, по што беше донесена Резолуција со која постапката беше запрена. Потенцираме дека донесување на резолуција не претставува ограничување, односно елиминирање на натамошно водење кривична постапка доколку се откријат нови моменти, односно докази во предметот.

Во временскиот период од 2014 година до сега, од страна на повеќе институции пристигнати се поголем број други известувања, податоци  и писмена документација. Со поднесената кривична пријава доставени се и нови докази што го подигаат степенот на основаноста на сомнението дека кривичното дело е сторено, согласно што обвинителството и постапува“, се вели во соопштението на ЈО.

Инаку уште вчера, по објавувањето на веста дека против Јанковски е поднесена нова кривична пријава, СДСМ се огласи со соопштение во кое се потсетува дека истата пријава еднаш веќе е отфрлена од Обвинителството како неоснована и дека не постои кривично дело. Очигледно, станува збор за нова политичка хајка, со која власта сака да ги покрие „Титаник“ и другите афери што ги открива Специјалното јавно обвинителство.

Поврзани новости