Јанева: Убаво му објаснив на Советот за отстранувањето на обвинителките

by Фокус 14:17
14:17

Советот на јавни обвинители денеска се интересираше и јас убаво им објаснив во врска со отстранувањето на двете обвинителки од тимот на Специјалното јавно обвинителство и оставам Советот да си донесе одлука, изјави денеска специјалната јавна обвинителка Катица Јанева откако пред тричлена комисија на Советот на јавни обвинители ја образложи оваа одлука.

-Јас, согласно законот, имам рок до 15 март да доставам извештај за мојата досегашна работа до Советот и до Собранието. За тоа денеска не бев прашана. Членовите на Советот ме прашуваа за околностите поради кои јас сум донела таква одлука, по што тие врз база на мојот исказ, но и нивниот ќе донесат одлука. Двете обвинителки повеќе не доаѓаат на работа во СЈО, рече Јанева.

- Advertisements -

Сашо Василевски, претседател на Комисијата за утврдување на релевантноста на исказите, рече дека Комисијата нема надлежност да утврдува и презентира некакви заклучоци, туку само да ја утврди релевантноста на изјавите, а одлуката е на Советот.

Поврзани новости