Јанчев: Институциите веднаш да истражат дали Еуроникел користи отпадно масло

by fokus 14:21
14:21

Градоначалникот на општина Кавадарци Митко Јанчев побра денеска реакција од сите надлежни институции и повика веднаш да реагираат и да се испитаат наодите објавени во Филмот „Заговор против воздухот“ кој вчера го објави Истражувачката репортерска лабораторија, прв од серијалот „Редакција“.

Во него се наведува дека кавадаречката компанија Еуроникел индустри (старо Фени индустри) е еден од најголемите потрошувачи на отпадно масло од Европската Унија кое како гориво за капацитети завршува на македонскиот пазар.

- Advertisements -

„Според филмот најголем корисник е Фени индустри, односно Еуроникел индустри со потрошувачка од 2500 тони месечно. Со над 1.000 вработени, менаџментот на компанијата има обврска да се грижи за тие вработени и нивните семејства, но и за сите граѓани на градот. Затоа компанијата треба да преиспита со кој работи и од кој набавува гориво и да ги заштити луѓето. Надлежните институции пак да го испитаат случајот целосно. Ако тоа не се случи јас ќе свикам Совет и ќе донесме одлука што понатаму, вели Јанчев.

Поврзани новости