Јакимовски: Бугарските разузнавачки служби даваат пари за тие што ќе учат бугарски јазик

by Fokus

Градоначалникот на општина Карпош, Стевче Јакимовски, го поддржува лидерот на опозицијата, Христијан Мицкоски, да ги издржи притисоците за внесување на Бугарите во Уставот, и покрај тоа што, како што рече, се на спротивставени страни.

-Тука сме апсолутно на исти страни, зошто најмалку се проблем Бугарите како нација, туку проблем се намерите – рече Јакимовски во емисијата „10 Минути“ на ТВ21.

Тој ја нарече великобугарска политиката која ја води нашиот источен сосед.

-Тие си ги покажаа нозете, односно змијата си ги покажа нозете уште со само француско-бугарскиот договор. Почнаа да отвораат веднаш овие нивни здруженија со провокации. Веднаш нивните разузнавачки служби почнаа да даваат пари и почнаа да нудат пари за тие што ќе учат бугарски јазик – рече Јакимовски.

Тој додаде дека Бугарите има иредентистички намери кон Македонија и дека воопшто не го се плашат да го кажат тоа.

-Тие никогаш не се срамат да кажат дека имаат иредентистички аспирации кон Македонија. Не се срамат тоа да го кажат во Европскиот Парламент, во интервјуа, јавно и така натаму…Пазете ја тезата „Един народ, две држави – порача Јакимовски.

Поврзани новости