Изложба „Рајот постои“ во Домот на културата во Демир Хисар

by fokus
 Меѓународниот центар за уметност и одржлив развој Арт Поинт – Гумно во село Слоештица, јубилејот – 15 години креативна работа ќе го одбележи со изложба што ќе биде отворена вечер во Домот на културата ,,Илинден” во Демир Хисар.
На изложбата насловена „Рајот постои“, која се приредува во склоп на манифестацијата „Демир Хисар град на култура, 2018“ ќе бидат претставени дела (слики-скулптури) на меѓународни уметници, изработени за време на нивниот престој во уметничкиот центар во Слоештица.
Според организаторот, долгогодишната активност на АРТ ПОИНТ – ГУМНО во областа на уметноста, нивната промоција на македоската уметност, традиција и култура низ светот ќе привлече голем број странски уметници да допатуваат во Македонија, поточно во демирхисарското село Слоештица кое ќе стане „уметничко гумно“ каде во изминатите 15 години ќе биде домаќин на повеќе од 40 реномирани странски уметници. Со оглед на големата уметничка колекција која Центарот ја поседува, на изложбата „Рајот постои – 15 години АРТ ПОИНТ – ГУМНО“ ќе бидат селектирани 18 автори претставени со по едно уметничко дело.
На изложбата ќе може да се погледне скулптурата „Ангелот чувар“ (2003), изработена од дрво и жица на германскиот уметник Хубертус Хес, која во суштина претставува и првото уметничко дело изработено во Центарот АРТ ПОИНТ – ГУМНО. Покрај Хубертус Хес ќе бидат изложени дела на: Раед Ал Рави, (Ирак/САД), Памела Тол Валас (САД), Сет Ладман (САД), Паоло Гајад (Бразил), Елизабет Рос (Мексико), Герхард Штајнле (Германија), Александар Педовиќ (Србија), Јана Хунтерова (Словачка), Јан Тријашка (Словачка), Лоне Сиберг (Данска), Мишел Коноли (Австралија-Велика Британија), ГејлТастин(САД), Рози Њуман (Шкотска), Герлинде Пистнер (Германија), Мејси Лаградо Ротман (Германија/Филипини), Ајрон Мајрош (Унгарија)/ Ќе биде изложено и дело на Дик Робертс (САД), кој воедно, инспириран од Слоештица ќе си креира втор дом и работно студио во селото што ќе стане негово живеалиште за време на неговите престои во Македонија.

Поврзани новости