Иванов: Во косовската криза ЕУ не ни помогна, затоа сега сами се штитиме

by Фокус 18:22
18:22

Македонскиот претседател Ѓорѓе Иванов во интервју за најтиражниот германски весник „Билд“ жестоко ги нападна Европската унија и Германија поради бегалската криза, но и поради блокадата на македонските евроатлантски интеграции.

-Ова не е првпат Македонија да биде напуштена од ЕУ, веќе сме го преживеале тоа! Кога за време на косовската криза примивме 360 илјади бегалци, никој не ни помогна. Затоа сега реагиравме проактивно – нашата армија ја штити границата. Во овој случај, за бегалската криза веќе плаќаме за грешките на ЕУ, веќе потрошивме 25 милиони евра пари на нашите даночни обврзници, и прогласивме кризна состојба. А што добивме од Европа? Ништо! Ниту еден цент! А сега уште мораме како земја која не е членка на ЕУ, да ја штитиме Европа од членка на ЕУ, имено Грција, вели Иванов за „Билд“.

- Advertisements -

Ивановја обвини Германија дека при бегалската криза одбивала да разменува податоци со Македонија за џихадистите и рече дека доколку се потпиравме на Брисел, досега Европа ќе била полна со џихадисти.

-Да ние не сме ништо, не сме членка на ЕУ, ни во Шенген, ниту во НАТО. Никој не нѐ сака. И покрај тоа, ние ја штитиме Европа од една европска земја, која недоволно ги контролира бегалците, односно едноставно ги праќа понатаму. Безбедноста е целосно запоставена во безбедносната криза. Доколку се потпиравме на Брисел и не реагиравме самите, одамна ќе бевме преплавени со џихадисти, рекол Иванов.

Поврзани новости