Иванов со ист став и пред Заниер: Тиранската платформа да се осуди и отфрли

by fokus

Претседателот Ѓорге Иванов, денеска го прими генералниот секретар на ОБСЕ, Ламберто Заниер.

На средбата, како што информира кабинетот на претседателот, беа разменети мислења за актуелната состојба во Република Македонија и предизвиците со кои се соочува државата предизвикани од политичката, уставната и институционалната криза.

„Во контекст на актуелната состојба, претседателот Иванов ги повтори ставовите дека има правен и политички аспект, кои се проблем, но и предуслов за излез од состојбата. Во однос на правниот аспект поврзан со роковите за доделување на мандатот, истакна дека е лесно надминлив. Во однос на политичкиот аспект, претседателот Иванов истакна дека останува на ставот дека платформата од Тирана треба да биде осудена и отфрлена, исто како и мешањето во внатрешните работи на Република Македонија, кои не помагаат во напорите за добрососедски односи и стабилноста и безбедноста во регионот“, се вели во соопштението.

Генералниот секретар на ОБСЕ изразил загриженост за меѓуетничките тензии, апелирајќи сите да направат конструктивни чекори за надминување на кризата. Тој се согласил со претседателот Иванов дека лидерите од регионот треба да се воздржат од штетна реторика.

Македонскиот претседател и генералниот секретар на ОБСЕ размениле и мислења во врска со безбедносната состојба во земјава и регионот, како и за мигрантската и бегалската криза.

„Претседателот Иванов посочи дека Република Македонија и натаму ги спроведува мерките согласно заклучоците на Европскиот совет за брзо запирање на приливот на мигранти, за заштита на границите, намалување на нелегалната миграција и зачувување на интегритетот на Шенгенската зона. Со цел справување со заканите од насилен екстремизам и активностите на странски терористички борци, македонскиот претседател ја истакна потребата од програмите на ОБСЕ за контрарадикализација и дерадикализација“, се вели во соопштението од кабинетот на Иванов.

Иванов изразил очекување за продолжување на соработката со ОБСЕ и нивната поддршка во области како што се владеење на правото, полицијата, судството, и унапредувањето на меѓуетничките односи и соживот.

Поврзани новости