Итна седница на Советот за национална безбедност во Србија

by fokus

Во зградата на Генералниот секретаријат на претседателот почна вонредната седница на Советот за национална безбедност која ја закажа претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на која присуствуваа највисоките државни функционери, припадници на безбедносните служби и српскиот Армијата.

Покрај Вучиќ, кој претседава, на седницата, меѓу другите, ќе присуствуваат и претседателката на Народното собрание Ана Брнабиќ, министерот за надворешни работи и првиот вицепремиер Ивица Дачиќ, министерот за одбрана Милош Вучевиќ, министерот за внатрешни работи Братислав Гашиќ, министерката за правда Маја Поповиќ, началникот на Генералштабот на вооружените сили на Србија, генерал Милан Мојсиловиќ.

Вучиќ синоќа изјави дека има повеќе причини поради кои е свикана седницата, дека причината за неа не е терористичкиот напад во Москва, туку дека тоа е непосредна причина.

Тој нагласи дека она што се случи во Москва е трагичен настан кој има несогледливи последици.
Вучиќ рече и дека метите можат да бидат мирни за натпреварот Црвена Звезда Зенит кој ќе се игра денеска и кој е од висок ризик.

-Ќе бидеме безмилосни кон секој кој ќе се обиде да ја загрози безбедноста на кој било граѓанин“, рече Вучиќ.

Вучиќ рече и дека Србија нема да брза во воени конфликти, иако некои сакаат да не вовлечат во војна.

Поврзани новости