Инспекторатот го казни кочански Пејпер Мил за загадувањето со 20.000 евра

by Фокус 13:26
13:26

Државниот инспекторат за животна средина денеска соопшти дека, во рамки на интензивното работење на спречување на загадувањето од Пејпер Мил – Кочани, фирмата е казнета со 20.000 евра, бидејќи промените што ги правел инвеститорот не дале резултати.

„Од првиот вонреден надзор над инсталацијата на 4 ноември 2020 година, направени се две мерења (на 13.11.2020 и 02.12.2020) и два пати е констатирано надминување на дозволените вредности. Промените во процесот и опремата што во меѓувреме ги правеше инвеститорот, не дадоа резултат. Предложена е казна од 20.000 евра, со Решение е наредено да се врши редовно мерење на емисиите, а Пејпер Мил се обврза да инвестира во вреќаст филтер поради повеќекратно намалување на емисиите“, соопштија денеска од Државниот инспекторат за животна средина.

- Advertisements -

Пред два дена, во Кочани се одржаа протести на кои локалните жители побараа решавање на проблемот со загадувањето од фабриката или во спротиво да се блокира нејзината работа.

Поврзани новости