ИФИМЕС: Во тек е тајна разузнавачка акција за враќање на Груевски на власт во Македонија

by fokus 16:07
16:07

Меѓународниот институт ИФИМЕС во својата последна анализа за Македонија пишува и за тајна разузнавачка акција чија цел е враќање на Никола Груевски на власт во Македонија. Според анализата, центарот на акцијата е во Будимпешта, а е потпомогната од неколку европски државни лидери кои доаѓаат од десницата.

-Аналитичарите предупредуваат на тајна разузнавачка операција, која во меѓународните кругови се нарекува „Коњски скок“, а чија крајна цел е враќање на Никола Груевски во Северна Македонија и уривање на постојната политичка гарнитура. Затоа, интензивно се работи на дестабилизација на државата преку постојано производство на бројни скандали. Разузнавачките служби откриле и лоцирале повеќе од 160 медиумски портали, кои произведуваат бројни лажни вести и скандали со намера да предизвикаат хаос и да ги дискредитираат првенствено премиерот Зоран Заев и министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Ова е поврзано со „Адинамик Медиа“, компанија која работи веб-страници што ја поддржуваат опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ. „Адинамик Медиа“ е поврзана со унгарската јавна телевизиска мрежа Маѓар Телевизо (МТВ), која ја фаворизира водечката партија Фидес на премиерот Виктор Орбан. На политичко ниво се прават обиди да се блокира функционирањето на институциите, на пример, опозициската ВМРО-ДПМНЕ поднесе повеќе од 2.000 измени и дополнувања на Законот за армијата на Република Северна Македонија, со што на овој начин директно се руши системот на НАТО. Предлог-законот за давање македонско државјанство со тројца сведоци е многу сомнителен и не е во согласност со меѓународните стандарди и може да влијае врз административната промена на етничкиот имиџ и создавањето нови тензии. „Нон-пејпери“, покренати од блиски сојузници на Никола Груевски, исто така придонесуваат за создавање средина на хаос, пишува во анализата.

- Advertisements -

Се додава дека се интензивираат нападите врз министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, бидејќи тој „ги откри и ги демонтираше мрежите на одредени странски разузнавачки служби на територијата на Северна Македонија, и поради тоа, нападите врз него беа дизајнирани како еден вид одмазда за неговите успешни активности.“

-Бугарија, Унгарија и некои други земји ќе мора да ја повлечат својата разузнавачка мрежа од Северна Македонија и да соработуваат во областа на разузнавањето врз основа на потпишаните договори. Загрижувачки е фактот дека клучните безбедносни предизвици и закани против Северна Македонија доаѓаат од земјите-членки на НАТО, чија членка е и Северна Македонија. Аналитичарите сметаат дека центарот на тајната разузнавачка операција „Коњски скок “ е во Будимпешта и дека во неа се вклучени одредени шефови на држави, кои се сојузници на Никола Груевски, претежно од европската (радикална) десница. Поврзано со тоа е и изработката на „Нон-пејпери“, кои се во функција на негово враќање во Северна Македонија и враќање на власт на Никола Груевски, бидејќи оценија дека Зоран Заев со тесно парламентарно мнозинство може бргу да пропадне во создадената средина на хаосот. Тоа го покренува прашањето зошто НАТО толерира ваква активност на разузнавачките служби на некои нејзини земји-членки во Северна Македонија, што не е насочено само против националните интереси на суверената земја-членка, туку и против интересите на самото НАТО, заклучува ИФИМЕС во својата анализа.

Поврзани новости