И битолскиот универзитет бара одложување на законите кои предвидуваат државен испит

by Фокус 10:53
10:53

Откако тоа го сторија скопскиот универзитет „Свети Кирил и Методиј“, како и некои приватни универзитети, и ректорската управа и сенатот на битолскиот универзитет „Св.Климент Охридски“ заклучи дека е неопходно одложување на законите за високото образование и нивно процесуирање во редовна постапка, со цел да се овозможи време за разгледување и вклучување на Универзитетот во изнаоѓање оптимални решенија.

„Универзитетот „Св.Климент Охридски“ – Битола, секогаш ги поддржувал и ќе ги поддржува сите реформски процеси коишто водат кон зголемување на квалитетот на високото образование. Со оглед на сериозноста на предложените измени, и потребата од активно вклучување и придонес на Универзитетот во процесот на креирање на законите кои се однесуваат на високото образование, сметаме дека е неопходно одложување на предложените закони од областа на високото образование и нивно процесуирање во редовна постапка. Во таа смисла, со прифаќањето на овој предлог би се дало доволно време за темелно разгледување и анализа на предложените закони и активно и креативно вклучување на целокупниот потенцијал на Универзитетот во изнаоѓањето на оптимални решенија“, соопштија од битолскиот универзитетот.

- Advertisements -

Овие законски измени предвидуваат дополнителна проверка на знаењето на студентите, против што тие досега неколку пати протестираа.

Поврзани новости