Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски порача дека нема да гласа на референдумот.

Како што истакна тој, не можел да гласа за името на неговата татковина и не сака промена на името.

Денеска исто така и лидерот на опозицијата, Христијан Мицкоски истакна дека ќе го бојкотира референдумот.