Исчезнати повеќе од 200 луѓе, како да ги проголтала земја!

by Fokus

Во последниот период не поминува ден без да осамне информација дека некое лице исчезнало. Причините се бројни и различни, од напуштање на домот, па сѐ до сомнежи за киднапирање, трговија со луѓе, самоубиства, убиства…

За многутемина што воопшто не се пронајдени, не се знае ни каде, ни како завршиле, што преставува уште поголема болка за нивните семејства.

Низ нивните глави се вртат разни сценарија како го поминуваат остатокот од животот, дали се киднапирани, поточно дали се воопшто живи. Но, одговори на тие прашања нема кој да им даде.

По еден месец, на 25 февруари ќе биде точно една година од исчезнувањето на 11-годишниот Петар Џобески, момче со попреченост од Прилеп. Тој исчезна од селото Врапско, каде што семејството чувало пчели.

По момчето беше организирана масовна потрага, која беше мошне отежната поради лошите временски услови. До денес, тоа не е пронајдено.

Имаме надеж дека Петар е жив, но како што минува времето, таа надеж дека ќе биде пронајден е сѐ помала. Разочарани сме, не ни се зборува повеќе. Официјално, ништо ново нема во истрагата. Никој, ниту се јавил да нѐ извести дека е пронајдена нова трага, ништо нема, ни останува само да чекаме и да се надеваме – вели во изјава за „Фокус“, Стојо, татко на исчезнатото момче.

Семејството не крие дека во очај помош побарале и од видовити лица, надевајќи се дека ќе дознаат што било за нивното чедо, но без успех.

И Снежана Лазаревиќ, мајка на исчезнатиот Илија од Демир Капија, кој излегол од дома среде бел ден на 2 април 2021 година и повеќе не се вратил, појаснува дека насекаде трага по својот син, кој во времето кога исчезнал имал 30 години.

Мобилниот телефон му се исклучил следниот ден, последниот сигнал бил лоциран во близина на старите тунели кај Демир Капија.

Полицијата го бараше на почетокот, по него трагаа и неговите другари. Секаде пребараа, неговата фотографија се објави во многу медиуми.

 

Јас апелирав и во групи на социјалните мрежи за исчезнати лица и надвор од земјава. Барав информации од каде било. Роднини низ цела Србија ја проширија веста и таму се објавија негови фотографии. Возрасен маж, во така мала земја, исчезнат без трага – раскажува неговата мајка Снежана.

Таа додава дека нејзиниот син немал непријатели и никогаш порано не му се случило да замине некаде, без да се јави.

Овие неколку страници не се доволни за да се набројат сите исчезнати, како и сите оние што си заминале од дома, но веќе никој не ги видел. Повеќето од нив исчезнуваат под сомнителни околности.

Од Министерството за внатрешни работи тврдат дека за целиот период додека постои полицискиот регистар како исчезнати се водат вкупно 223 лица.

„Од 1987 година, во системот за потраги по исчезнати лица на МВР, заклучно со 23.1.2023 година, како исчезнати лица на централно ниво се водат вкупно 223 лица.

 

Причината за нивното исчезнување е различна: од несогласување со семејството или брачен другар, со родители или старатели на лица кои се сместени во згрижувачко семејство. Има пријави за исчезнати лица кои се повторуваат најчесто од дисфункционални семејства“, се наведува во одговорот на МВР.

Ирена Мулачка

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК

Поврзани новости