Хеликоптерите се враќаат во Скопје да наполнат гориво

by fokus

Хеликоптерите се вратени во Скопје за да наполнат гориво и повторно ќе се вратат на терен, изјави за МИА директорот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов.

Со цел да не се враќаат хеликоптерите до Скопје за гориво, Ангелов истакна дека во моментот се работи на надминување на правните пречки за да може да биде доставена цистерна со керозин најблиску што може.

– Ние се обидуваме што поблиску да однесеме цистерна со керозин за да не мора хеликоптерите да се враќаат назад до Скопје, но протоколите и законите тоа го отежнуваат. Се обидуваме овој момент да го надминеме. Во спротивно, хеликоптерите ќе гаснат и потоа ќе се враќаат во касарна за гориво. Кога ќе фатат жештините, ќе мора да направат пауза, вели Ангелов во изјавата за МИА.

По прогласувањето на кризна состојба во траење од 30 дена, Ангелов за денеска во 13 часот го свика Главниот штаб за да се изработи акциски план, а веднаш се очекува да биде свикана прес-конференција

Поврзани новости