Хан: Актуелната политичка состојба не може да ја одведе Македонија во ЕУ

by Фокус

Актуелната политичка ситуација во Македонија не може да ја одведе државата до преговори за членство во Европската унија и затоа мора под итно да се надмине преку конструткивен дијалог меѓу политичките актери, порачал еврокомесарот за соседска политика и за проширување на ЕУ, Јоханес Хан, кој оддржа серија средби до претставниците на политичкиот врв.

„Политички актери да влезат во конструктивен политички дијалог во Парламентот и да се фокусираат на стратешките приоритети на земјата и нејзините граѓани. Сите лидери мораат да соработуваат со добра волја за да се надмине сегашната блокада која не е добра за реформските напори на земјата. Правната држава, фундаменталните права и слободата на медиумите се во срцето на европскиот процес на преговори за членство и околу тоа не може да се преговара“, им рекол Хан на своите соговорници.

Поврзани новости