Гутераш: Со вакци-национализмот земјите ќе се поразат сами себе и ќе го забават опоравувањето од пандемијата

by fokus 14:40
14:40

Науката успева, но солидарноста опаѓа. Вакци -национализмот може да го забави глобалното опоравување од пандемијата, порача генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутераш изразувајќи жалење за високите бројки на починати од корона вирус во светот.

-Денес сведочиме на вакуум во поглед на вакцините. Тие доаѓаат брзо во напредните земји, додека во сиромашните воопшто ги нема. Науката успева, но солидарноста опаѓа, пора Гутераш.

- Advertisements -

Без да наведува имиња на земји, Гутераш ги критикуваше дел од земјите во светот кои набавуваат вакцини повеќе од потребното.

-Приоритет мора да имаат оние кои се на првата линија на одбрана, хуманитарците и ризичните лица. Владите имаат одговорност да ги штитат своите граѓани, но со вакци-национализмот земјите ќе се поразат сами себе и ќе го забават опоравувањето од пандемијата. Ковид-19 не може да се победи поединечно, земја по земја, рече Гутераш.

Поврзани новости