Груби доставил план до Владата за распределба на 1357 административни службеници

by Fokus 19:14
19:14

Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците соопшти дека денеска во согласност со законските обврски до Владата на Република Македонија ги доставила информациите со планот за распределба на административните службеници.

Во соопштението се наведува дека првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби го достави планот за распределба на административните службеници две недели пред крајниот рок утврден од Владата.

- Advertisements -

-Согласно член 4 став (1) од Законот за преземање на административни службеници вработени преку K5 програмата во Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, вкупно 1.357 административни службеници ќе бидат распределени во вкупно 258 институции на локална самоуправа и
други државни органи основани во согласност со Уставот и законот, се наведува во соопштението.

Оваа категорија вработени, како што се наведува, ќе бидат систематизирани во институции кои вршат активности од областа на образованието, науката, здравството, културата, социјалната заштита и заштитата на децата, спортот, како и други дејствија од јавен интерес утврдени со закон и организирани како јавни агенции, фондови, институции и претпријатија основани од Република Македонија или од општини, од Град Скопје, но исто така и од општини на град Скопје и државни акционерски агенции.

Првиот вицепремиер Груби вели дека Планот ги опфаќа вработените во Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, кои засновале работен однос заклучно со 31 декември 2019
година.

Поврзани новости