Граѓаните кои имаат симптоми за корона вирусот да се јават на своите матични лекари

by fokus 10:24
10:24

Владата на Фејсбук ги повика граѓаните доколку имаат симптоми типични за корона вирус, како температура, треска, кашлица, отежнато дишење, да се јават телефонски кај нивниот матичен лекар.

-Јавете се телефонски, не одете директно во посета. Матичните лекари преку епидемиолошка анкета ќе утврдат дали треба да се тестирате или не. Доколку треба, преку системот „Мој термин“ тие за вас ќе закажат точно време и место за тестирање, пишува во апелот на Владата.

- Advertisements -

Потсетува дека во функција се 14 центри за тестирање на територијата на целата земја за земање брисеви и тие се веќе објавени на сајтот на „Мој термин“.

-Со ова, практично, во функција ги ставаме сите, близу 1.200 матични лекари, кои ќе се вклучат во процесот на дијагноза, но и во водењето на пациентите, соопштува Владата.

Поврзани новости