„Графички центар“ оди во стечај

by fokus 12:01
12:01

Отворена е стечајна постапка за фирмата „Графички центар“, а за стечаен управник е назначен Симон Михајлоски. Одлуката на Основниот суд Скопје 2 денеска е објавена во Централниот регистар, објави Нова.

Во решението на судот пишува дека стечајот е отворен на предлог на доверителите – Друштво за производство, трговија и транспорт ДОНИКА + Мујадин ДООЕЛ експорт – импорт од Тетово и фирмата “ПОЛИГРАФСНАБ” АД од Софија, Бугарија.

- Advertisements -

Доверителите во рок од 15 дена од објавувањето на решението во „Службен весник треба да ги пријават своите побарувања кај стечајниот управник. Рочиште за испитување на побарувањата и Собрание на доверители на кое, врз основа на извештајот на стечајниот управник, ќе се одлучува за натамошниот тек на постапката е закажано на 4 јуни.

Компанијата „Графички центар“ е сопственик на Медиа Принт Македонија (МПМ), издавач на весниците „Дневник“, „Утрински весник“, „Вест“, „Македонски спорт“, „Теа модерна“ и порталот „Телеграф“.

Сопственици на „Графички центар“, се „Телеграф“ (со удел од 3,4 милиони евра) и „Мирекс“ на Срѓан Керим (со удел од 1,7 милиони евра).

Во меѓувреме, отворена беше нова фирма „Медиа Принт ДООЕЛ“, каде се префрлени дел од новинарите, а поголем дел од вработените фирмата ги прогласи за технолошки вишок. Вработените најавија жалби на овие решенија.

Од дневните весници остана да се печати единствено „Дневник“, а „Утрински весник“ и „Вест“ продолжија да работат како интернет портали со неколку вработени.

Поврзани новости