„Градот на светлината“ се дави во ѓубре, стаорци масовно шетаат по улиците

by Fokus

Вработените во општинската служба за чистење и собирање отпад во француската престолнина Париз веќе една недела штрајкуваат незадоволни од најавените реформи на пензискиот систем, а јавноста се повеќе стравува од таложење ѓубре и масовното појавување на стаорци на улиците на главниот град.

Во поголемиот дел од Париз веќе воопшто не се собира ѓубре и на улиците се натрупани речиси 5.000 тони отпад, што ги нервира граѓаните, трговците и туристите, но засега нема можност за надминување на кризата, јави телевизијата БФМ.

Коломбе Бросел, помошник на градоначалникот на Париз задолжен за чистотата на јавните простори, рече дека „собирањето ѓубре е нарушено во сите делови на Париз“ и објасни дека приоритет се „безбедносните интервенции, како што се чистење на пазарите и отстранување на вреќи со ѓубре“.

Ана Сури, помошничка на градоначалникот на Париз задолжена за јавното здравје, рече дека „нема ризик за јавното здравје“, туку проблем на „удобност и квалитет на живот“.

Сепак, таа предупреди „да не се дозволува стаорците слободно да шетаат по улиците“ и посочи дека градската управа работи на враќање на стаорците во канализацијата со елиминирање на храната на улиците, како и подготовка за истребување во случај на посериозна криза.

Пјер Лисија, регионален советник за јавно здравје, сепак верува дека стаорците претставуваат непосредна „опасност за луѓето“. Тој потсети дека минатото лето Академијата за медицина потсети во својот извештај дека стаорците се уште се закана за здравјето на луѓето поради многу инфекции кои се пренесуваат преку егзопаразити, измет, каснувања или гребнатинки.

Поврзани новости