Градоначалникот на Петриња: Нема да ги земам 30-те милиони куни државна помош додека критериум е политичката припадност

by fokus 11:31
11:31

„Преспав и се решив. Нема да ги земам 30-те милиони куни што префектот Иво Шиниќ ги има од вкупно 100-те милиони за областите погодени од земјотресот, доделени на Петриња. Ако владата сака да им помогне на луѓето од Петриња, нека ни испратат помош директно, врз основа на експертска проценка”, изјави градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ, кој смета дека критериумите за распределба на парите не биле нивото на штета од земјотресот и бројот на луѓето кои треба да се згрижат, туку политичката припадност.

“Нема ниту една институција во градот што е недопрена. Останавме без струја, вода, тресе, паѓаат цигли. Она што најмногу се плашам е да нема повредено уште некое лице. Ни требаа дваесет години да го обновиме градот, и сега треба да срушиме две училишта, катастарот, судот, поранешната пошта, целиот центар … “, рече Думбовиќ, со кого Јутарњи лист разговарал веднаш по вчерашниот втор силен земјотрес.

- Advertisements -

“Политичката сила и мускулите се чувствуваат на секој чекор. Помошта се распределува на оние на кои им треба и не им треба. Петриња има 24.000 жители, а Глина нема повеќе од 2.000, а околните села 9.000. Ако му дадете 30 милиони куни на Петриња и на Глина 25 милиони, тогаш некој треба да ми објасни по кој клуч се поделени ако не е политички. Луѓето ми се јавуваат. Семејството Грубиќ има четири деца, близнаци и деца на возраст од три и четири години. Тие бараат контејнер бидејќи немаат каде да спијат, а јас го немам. Сакам некаде да го сместам новороденчето“, продолжи Думбовиќ.

Незадоволна е и градоначалничката на Сисак, Кристина Икиќ Банижек. Таа вели дека во четвртокот, на состанокот со министрите Дарко Хорват и Здравко Мариќ, прашала зошто сè е концентрирано на округот, пренесува Јутарњи лист.

Поврзани новости