Гори депонијата во Куманово

by fokus

Од утрово гори депонијата Краста каде се сладира сметот од градот Куманово. Екипите и на ЈП „Чистота и Зеленило“ и на Територијалната противпожарна единица постојано се на терен, обидувајќи се да го стават под контрола пожарот кој се карактеризира со густи облаци од чад и непријатен мирис.

– Постојано сме на терен со екипите. Со механизација посипуваме со земја одредени места на депонијата за да се спречи понатамошно ширење на пожарот. На неколку места има оган, кој го гасат екипите на противпожарната единица, изјави директорот на ЈП „Чистота и Зеленило“, Даниел Стојчевски.

Командирот на ТППЕ Куманово, Дејан Илиевски, вели дека од дознавањето на информацијата досега до пладневните часови, континуирано испраќале седум цистерни со пожарникари.

– Сметот гори поинаку, не е класичен пожар кој лесно се става под контрола. Вложуваме заеднички напори со екипите на претпријатието целосно да го ликвидираме, изјави Илиевски.

Речиси секое лето во неколку наврати гори депонијата Краста. Непријатниот мирис го чуствуваат жителите на село Пчиња, а понекогаш го чуствуваат и граѓаните кои живеат во периферните делови од градот Куманово.

Поврзани новости