Гловер: Изборите ќе ги коментираме по завршувањето

by fokus 16:30
16:30

Одржувањето на регуларни избори е од исклучителна важност за Македонија, а тоа може да се постигне само ако се почитуваат законските норми и ако на граѓаните им се дозволи слободно да го остварат своето загарантирано право на глас. Ова за Алсат М го изјави шефицата на набљудувачката мисија на ОБСЕ-ОДИХР, Одри Гловер, која подвлекува дека нивната мисија е целосно непристрасна и на прецизен начин ќе ги детектира евентуалните нерегуларности.

-Се уште не е завршен целиот изборен процес, бидејќи се уште го имаме вториот круг. Во ова фаза ние се уште не можеме да ја видиме целосната слика и не можеме да коментираме. Но, ние по првиот круг рековме дека постои законска рамка која ако се спроведува овозможува одржување на демократски избори, одговорила Гловер на прашањето за оцена на изборите.

- Advertisements -

На прашањето која е важноста на овие избори за демократијата во земјата, Гловер одговорила:

-Секои избори се важни, бидејќи на гласачот му овозможуваат да гласа и да направи избор меѓу кандидати. Кандидатите имаат можност да прават кампања под еднакви услови а гласачите можност да избираат. Ние секогаш велиме дека локалните избори се важни, бидејќи гласачот е многу повеќе заинтересиран за неговите локални проблеми, како на пример, собирањето на отпадот, улиците итн. Затоа е многу важно на локалните избори да обезбедиме гласачот да може да види за што е кампањата и што велат кандидатите. Овие избори се многу интересни. Бидејќи имало многу средби кои на граѓаните им овозможија да видат што ќе направат номинираните кандидати“.

 

Поврзани новости