Германија „екстремно“ загрижена за состојбата во Македонија

by Фокус 13:15
13:15

Германскиот државен министер за Европа, Михаел Рот, денеска од Брисел порача дека Германија е „екстремно загрижена за внатрешно-политичката состојба во Македонија“ и дека мора да ги исполни двата услова: односно создавање услови за демократски и слободни избори и целосна поддршка за работата на Специјалното јавно обвинителство.

Политичките партии повеќе не смеат да го ставаат на тест трпението на меѓународната заедница и на Европската Унија и мора да остварат конкретни резултати. Македонија повеќе не смее да се оддалечува од Европа, туку мора да се врати назад на патот на приближувањето кон ЕУ, рече Рот.

- Advertisements -

На инсистирање на Германија, состојбата во Македонија е ставена на дневен ред на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во Брисел.