Герет: Прашањето за името е централно безбедносно прашање

by Фокус

Решение за спорот со името е од сериозен безбедносен интерес за Балканот, но тоа е и централно безбедносно прашање, изјави британскиот амбасадор во Република Македонија Чарлс Гарет во интервју за телевизија Телма. Тој очекува Македонија и Грција да направат компрпомис.

– Јас сум претпазлив оптимист. Гледам дека преговорите продолжуваат. Има позитивни коментари јасно е дека има посветеност во обидите на двете страни, на Атина и на Скопје, и на Грција и на Македонија е да го решат ова прашање засекогаш. Знам дека има тежок момент. Потребна е политичка храброст за да се постигне потребниот договор – рече британскиот амбасадор.

Во однос на прашањето дали може да се очекува посредништво на западните сојузници во насока на решавање на спорот, Гарет истакна дека таа поддршка постоела отсекогаш.

Поврзани новости