Георгиев: Каков легитимитет бараме преку консултативен референдум, Македонијо партал си

by fokus

Поранешниот потпретседател на СДСМ, Гордан Георгиев попладево на својот Фејсбук профил објави реакција на распишаниот консултативен референдум за Договорот со Грција.

-Кој би го одредил цензусот за нашата консултација, зошто воопшто да гласаме? 100 илјади гласови ЗА и ниеден глас ПРОТИВ ќе бидат ли доволно добра консултација? А 200 илјади? 500? Колку? Каков легитимитет бараме преку консултативен референдум? Бидејќи јасно е дека „консултацијата” не создава легалитет. Тогаш поцелисходно е да се оди на предвремени парламентарни избори и да се бара 2/3 мнозинство за уставни промени. Бидејќи ако основното (затскриено) барање на ВМРО-ДПМНЕ е амнестија, тогаш зошто би гласале пратениците на ВМРО-ДПМНЕ за уставни промени после консултативен референдум? Да не биде на крајот и консултативен референдум во вода, и предвремени избори на површина. Македонијо партал си, пишува Георгиев.

Поврзани новости