ФРОДЕМ ја повика власта поактивно да се справува со последиците од недемократското авторитарно владеење

by fokus 11:33
11:33

ФРОДЕМ ја повикува новата власт да почне активно да се справува со последиците од недемократското авторитарно владеење, покрај политичките приоритети во вид на добрососедски договори и мерки на градење доверба, меѓуетнички прашања и слично, паралелно да ги решава прашањата поврзани со правдата и правичноста.

-Во оваа насока за поздравување е решавањето на заостанатите прашања поврзани со стечајните работници и денационализацијата.Истовремено, новата власта треба да најде законски механизми за исправање на неправдите произлезени од монтираните судски случаи, но и последиците од злоупотребената лустрација. Секаде онаму каде има сериозни докази за кршење човекови права, неправда и противправно постапување, треба да се даде законска можност да се исправи. Впрочем, гаранциите за почитувањето на човековите права се клучен дел од Уставот на РМ и многу закони. Го почитуваме или не Уставот на РМ!? Новата власт во документите посветени на правосудството, плановите и стратегиите јасно треба да се одреди кон ова прашање. И како однос кон минатото, кон неправдите, и како однос кон иднината со цел никогаш да не се повтори. Како јасен завет дека реформите значат реално враќање на демократијата и правдата. Во оваа насока вообичаено е секоја нова власт да даде и делумна амнестија, и како чин на милост и како чин на големина и поттик за ресоцијализација, се вели во соопштението на ФРОДЕМ.

 

- Advertising -

Поврзани новости