Французите на штрајк против планираната пензиска реформа

by Фокус

Француската разузнувачка агенција очекува денеска да се соберат дури 750.000 луѓе на протестите ширум земјата против неодамна предложениот закон за пензиска реформа, кој се смета за еден од најважните политички проекти на претседателот Емануел Макрон.

Како што соопштија француските медиуми, бројот на учесници на протестот би можел да биде од 550.000 до 750.000 ширум земјата на 221 протест.

Француската разузнувачка служба стравува од насилство, а според прогнозите, во Париз ќе се соберат од 50.000 до 80.000 луѓе.

Властите, исто така, очекуваат дека 200 до 400 радикални поединци ќе предизвикаат насилство во главниот град.

Синдикатите кои ја претставуваат полицијата, исто така, ќе учествуваат на протестите, а “Жолтите елеци” би можеле да се обидат да предизвикаат немири.

Министерот за внатрешни работи, Жералд Дарманин, изјави дека над 10.000 полицајци, вклучувајќи 3.500 само во Париз, ќе бидат ангажирани за да пружат безбедност.

Поврзани новости