Францускиот предлог е добар, вели Најчевска

by Fokus 12:06
12:06

Има два моменти кои мора да бидат отстранети во Преговарачката рамка,  вели професорката Мирјана Најчевска во  однос на францускиот предлог во интервју на „Студио 10“

Според неа, предлогот е добар за почеток на преговорите и со мали интервенции и промени, тие може да почнат.

-Едното се однесува на јазикот каде за разлика од сите генерални рамки , се спомнува на некаков начин употребата на официјалниот јазик и се вика дека ЕУ ќе ги земе предвид соодветните еднострани декларации на Бугарија и Македонија и тоа значи дека се проблематизира јазикот. Вториот елемент кој е различен е елементот на внесување на билатералните договори во рамката, вели Најчевска.

Поврзани новости