Фон дер Лајен бара ограничување на цената на гасот

by Fokus

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен повторно ја повика Европската унија да воведе привремено ограничување на цената на увезениот гас за да ги намали зголемените трошоци за енергија. „Воведувањето ограничување на гасот во целина е привремено решение додека не развиеме нов индекс на цени на ЕУ што ќе обезбеди подобро функционирање на пазарот и Комисијата веќе почна да работи на тоа“, изјави Фон дер Лајен денеска во Европскиот парламент во Стразбур. Таквата граница треба да биде „правилно дизајнирана за да се обезбеди сигурност на снабдувањето“, додаде таа.

-Фон дер Лајен, исто така, рече дека ќе претстави писмо до лидерите на ЕУ кои ќе се состанат во Прага утре и задутре, во кое ќе предложи Унијата да воспостави заеднички систем за набавка на енергија на ЕУ. Таа, истовремено ги повика земјите-членки да ја засилат заштитата на нивната критична инфраструктура, со спроведување на стрес-тестови и користење на сателитски надзор за откривање на потенцијални закани. „Актите на саботажа против гасоводите „Северен тек“ покажаа колку е ранлива нашата енергетска инфраструктура. Во интерес на сите Европејци е подобро да ја заштитат оваа критична инфраструктура“, рече фон дер Лајен.

На гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море во близина на Данска и Шведска во минатата недела беа откриени четири истекувања. Ниту еден од гасоводите не бил во употреба во моментот на сомнителната саботажа, но тие биле наполнети што доведе до истекување на гасот на површината на Балтичкото Море.

Поврзани новости