Власта во отчетот им пресуди и на неосудените!

by Фокус 16:45
16:45

Владата во својот отчет под своја капа си ги ставила сите институции кои според Уставот и законите, треба да бидат независни – се пофалила со судски процеси, кои се уште не се завршени, со ефикасноста на судовите, обвинителството, полицијата.

Отчетот на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ на уште незавршен судски процес, веќе како заслуга си го препишала случајот „Монструм“.

- Advertisements -

„МВР ги откри убијците од масакрот кај Смиљковското Езеро во кој на грозоморен начин беа убиени пет недолжни граѓани“, стои во отчетот.

Колку за потсетување, случајот „Монструм“ се уште не е завршен, нема правосилна пресуда, а во тек е доказната постапка. Но, тоа очигледно не е пречка за Владата да ја прекрши пресумпцијата на невиност и во својот отчет, на се уште незавршен судски случај, да каже дека власта ги открила убијците.

Сличен беше случајот кога владејачката ВМРО-ДПМНЕ го даваше отчетот за сработеното во 2011 година, кога незавршениот судски случај „Змиско око“ си го препиша како своја заслуга и предвреме ги осуди обвинетите.

Пресумпцијата не невиност се гледа и во останатите завршени проекти на Владата – се пофалила со случаите „Детонатор“, „Фаланга“, „Агент“, „Шпион“… сите судски случаи кои не се завршени, а власта веќе си ги ставила на листата успеси.

Што доколку во текот на постапката се докаже дека некој од обвинетите впрочем е невин и биде ослободен? Дали тогаш Владата ќе печати нов отчет или повторно ќе ја изигнорира пресумпцијата на невиност, која е едно од основните човекови права?

Во својот отчет Владата се фали и со реализираните кампањи, кои патем се водат како „класифицирана информација“ и нивната цена платена од буџетот и по три години останува енигма.

Во фалбите распостранети на повеќе од 250 страници, можат да се најдат и чудни пресметки. Па така, власта пресметала дека бројот на убиства е видно намален за разлика од времето кога СДСМ ја имала власта.

„Просекот во изминативе 3 години изнесува 25 убиства, додека во времето на СДСМ изнесувала тројно повеќе, 62 убиства“.

Најпроста математика ќе покаже дека 25 не е третина од 62.

М.Ј.