Власта си игра шах со своите медиумски послушници

by Фокус 13:01
13:01

Последните „скандали“ и „истражувачки стории“ на провладините медиуми за тоа кој новинар колкав имот поседува, освен што нè насмеаја, имаа и една убава заднина.

Ако ништо друго, нѐ вратија на основните етички стандарди во новинарството („побарај ја втората страна“, „следи ги парите“, „секој има право на демант“), кои очигледно многумина ги заборавиле, а богами и на дело ни покажаа што значи терминот „спин“: неискрен, измамнички обид или високоманипулативна тактика која се користи од високи политички структури.

- Advertisements -

За да се протурка владин спин – потребен е  канал, потребни се медиуми. А, медиуми се купуваат со пари. А, тие се даваат лесно, затоа што се јавни пари!

Пишува:
Мери ЈОРДАНОВСКА

Целиот текст може да го прочитате во бројот 956 од неделникот “Фокус”.