Владата ќе прави што сака, народот ќе трпи што мора

by Фокус 20:20
20:20

Има многу идеи што не можат да се преточат во пракса. Ама ако имаш моќ, ја нема таа пракса што не може да се преточи во идеја. Ако во твои раце е апаратот на принуда и парите од буџетот, ја нема таа институција која нема да го направи токму она што ќе ѝ го наредиш, без оглед што си наредил.

Од таму, сеедно е што во новата влада ќе има еден тон министри без ресор. Оти само два ресори се битни, оној што ја контролира полицијата и оној што ги контролира финансиите.

- Advertisements -

Во реалноста, само двајца министри во целата влада имаат ресор, сите други се де факто министри без ресор, оти тие само се потписници на одлуките што ги носи оној во чии раце се и пендрекот и парите.

Пишува
Нено БОГДАН

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”