Цезароиди и полтрони

by Фокус 20:20
20:20

Веќе неколку изборни циклуси, набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР го регистрира нашиот феномен – равенството меѓу партијата и државата. Кажано на ваков дипломатски јазик, веројатно и на мнозинството и не му звучи застрашувачки. Особено што со децении, во социјализмот, тоа си беше нормално да е така.

Но, просто е фрапантно колку лефтерно оваа дијагноза ја игнорираат оние закитените со научни титули. Тие што би требало сосема солидно да разбираат каде оди  Македонија кога „нема разлика“ меѓу владејачката партија и државата.

- Advertisements -

Уште повеќе, ваквите таленти упорно одработуваат да нѐ шашардисаат дека она што го краси ВМРО-ДПМНЕ како партија е некаква си невидена реформа во партиската филозофија на дејствување. Нешто што драматично отскокнува од „ликот и делата“ на СДСМ. Ова сметам и дека е една од најморонските тези за заглупавување на народот.

Пишува
Јадранка КОСТОВА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”