Цел вмровски мандат за едно снимање на клиника!

by Фокус 18:48
18:48

Според тврдењата на дел од лекарите, на прво место на листата најбарани здравствени услуги во јавното здравство е снимањето на магнетна резонанца, каде што луѓето чекаат по пет месеци, а дневно се снимаат околу 60 пациенти. Сè уште има прегледи кои се закажуваат дури по шест месеци, а може и по осум, како, на пример, прегледот на тироидна жлезда, а речиси исто толку време болните чекаат и за резултатите од патолошките испитувања. За компјутерска томографија се чека повеќе од четири месеци, додека за снимање и преглед на органите за варење, односно за гастроскопија, пациентите чекаат и по четири месеци.

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

- Advertisements -

 Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”