Судот за некого е мајка, ама за некого е маќеа

by Фокус 19:55
19:55

Тужбата за клевета, членовите на ГЕМ, Бранко Героски, Никола Гелевски, Владимир Милчин, Жарко Трајановски и сега починатиот Роберто Беличанец, против министерот Ставрески ја поднесоа кон крајот на 2010 година поради неговите тврдења дека ГЕМ е дел од група организации, чија цел е загрозување на уставниот поредок на Република Македонија.

Ставрески, на прес-конференција одржана на 30 октомври 2010 година, а пренесена од речиси сите медиуми, тврдеше дека ГЕМ е дел од стратегијата „Надеж“, создадена за насилно уривање на демократски избраните институции.

- Advertisements -

Судијката Јованка Спировска-Панева, по неколку одржани рочишта, без да му го види ликот или да му го слушне гласот на обвинетиот, одлучи дека министерот имал право да упатува јавна критика и да врши анализа на политичките случувања, што досега не беше случај за тужените новинари.

Па, така, членовите на ГЕМ, не само што го изгубија спорот, туку се соочија и со казна,

Пишува
Валентина СТОЈАНЧЕВСКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”