Што е поважно ‒ спомениците или животот на болните од рак?

by Фокус 20:45
20:45

Светлана Галоња-Семакула е од Прилеп, но веќе 15 години со сопругот и децата живее во Кампала, главниот град на Уганда. Таа дошла пред две години во Македонија, каде што открила дека боледува од секундарен депозит или метастаза на црниот дроб.

Нејзиниот трнлив пат по болничките ходници почнал. Таа се соочила со сите „болести“ на македонскиот здравствен систем. Според неа, пациентите заболени од рак немаат никакви услови за лекување, плаќаат по 9.000 денари за компјутерска томографија во приватно здравство, бидејќи компјутерската томографија во болницата во Прилеп не работи, плаќаат по 2.000 денари за тумор-маркери и даваат по повеќе од 3.000 евра за современа терапија!

- Advertisements -

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”