Преку фингираната политичка криза до двојни избори

by Фокус 14:52
14:52

Откако парламентарните избори се закажаа за април, остануваат неколку отворени прашања. Прво, кои ќе бидат кандидатите за претседатели на политичките партии?

Второ, дали со претседателските ќе се одржат предвремени парламентарни избори и референдум за „Скопје 2014“?

- Advertisements -

Трето, ако се одржат, дали ќе бидат заедно со вториот круг од изборот за претседател, за да се осигури потребниот цензус од 40 проценти за избор на шеф на државата?

Од сè, можеби најважната дилема е, ако вмровците извлечат корист од комбинираните избори со тоа што ќе го прекинат растот на социјалдемократите, тогаш кој е бенефитот за „интегративците“ – висока државна функција или мир в куќа во пресрет на партискиот конгрес?

Пишува:
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во бројот 957 од неделникот “Фокус”.