Петтата власт

by Фокус 13:25
13:25

Системот на организација на државната власт, покрај трите поделени власти, неформално има и четврта, медиумска.

Но, постои и една сокриена „Петта власт“ која нема потреба од посебен легитимитет т.е. избор и поддршка од граѓаните за мандатот од владеење.

- Advertisements -

Таа државно–партиско-институционална клановска „Петта власт“ е легализираната мафија.

Се етаблира како реален конкурент и истовремено партнер на системот на поделената државна власт преку создавање криминални мрежи со матни комбинации и криминални шеми на персонално, фамилијарно, партиско и институционално ниво.

Пишува
д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”