Интервју: Зоран Димитровски, новинар

by Фокус 13:34
13:34

„Непридржување до професионалните принципи на новинарството, наметнување лични ставови и ставови на одредени интересни групи, пласирање информации што не ја одразуваат фактичката состојба, вистината, манипулации, како и неодговорност кон граѓаните и јавниот интерес“!

Овие несекојдневни црни оцени беа содржани во соопштението со кое „Нова Македонија“ деновиве го опиша Зоран Димитровски како главен уредник објаснувајќи ја неговата смена од кормилото на весникот.

- Advertisements -

Тоа беше повод за интервју со колегата Жоро, во чие работно си-ви се и уредничките позиции во „Фокус“, „Вечер“ и во „Дневник“. Видно вознемирен, како што ќе рече, „од ваков брутален чин на политичка инквизиција“,

Димитровски најавува тужба за клевета и навреда, но објаснува и кои негови ставови толку го разлутиле сопственикот Минчо Јорданов!

Разговараше:
Јадранка КОСТОВА

Целиот текст може да го прочитате во бројот 959 од неделникот “Фокус”.